Možná si myslíte, že příprava zdravé stravy často nebývá jednoduchá, zvláště, pokud tomu musíte obětovat nějaký ten čas. Ne vždy to je ale pravda, i zdravé pokrmy se dají připravit snadno a rychle, neboť některé méně vhodné suroviny se dají snadno nahradit těmi zdravějšími variantami.
Je to jednoduché, podívejte se, jak na to
- Máte vysoký tlak a potřebujete snížit příjem soli? Sůl lze nahradit kořením. Pokud si připravujete pokrmy z kuřecího nebo rybího masa či jídla vegetariánská, můžete je dochutit trochou šťávy z citronu nebo pomeranče.
- Pokud pro vaření používáte smetanu, můžete ji, především do polévky, nahradit tím, že si připravíte pyré z ořechů. Ty vám, kromě jiného, pomohou zvýšit příjem bílkovin a vlákniny a sníží množství tuku v pokrmech. Polévka bude mít stále jemnou strukturu, ale získá jinou a nezaměnitelnou chuť.
- Je pro vás těžké vzdát se majonézy? Nahraďte ji majonézou připravenou z avokáda, které je plné zdravého tuku, vlákniny a draslíku. Kromě toho má jen velmi malé množství kalorií, nasycených tuků a cholesterolu. Avokádem také můžete v některých receptech nahradit máslo.
- Milujete zeleninové dipy, jejichž základem je zakysaná smetana? I tu lze nahradit a to jogurtem řeckého typu. Ten zachová krémovou struktury a navíc je bez kalorií a nadbytečných tuků.
- Patříte mezi milovníky hranolek? Pak vyzkoušejte jejich zdravou alternativu ze sladkých brambor, které lehce pokaúete olivovým olejem a dochutíte špetkou mořské soli a trochou černého pepře. Sladké brambory obsahují velké množství vlákniny a beta-karoten a mají mnohem nižší glykemický index než brambory klasické.
- Milujete sladké? Můžete část cukru nahradit skořicí, která zvyšuje sladkou chuť. Díky tomu můžete pro váš recept použít mnohem méně cukru.
- Vejce v některých receptech můžete nahradit zralými banány. Zachovají texturu pokrmu a tělu navíc dodají potřebné množství draslíku. Vyzkoušejte třeba banánové lívance.